Ja u zemlji čuda

Kako do penzije

sanjalice | 19 Septembar, 2009 18:49

         Završi nam se u Zemlji čuda epizoda sa paradom pod nazivom " Čega se pametan stidi budala se ponosi ". Nazivu je kumovao pametan narod koji je nekada živeo na ovim prostorima i imao velikih muka sa Turcima.

         U stvari je uvek imao muka sa nekim. Kako god se oni zvali, narod je najebavao ovako ili onako. Evo sad je aktuelan predlog zakona o penzijama. To vam je ako niste znali, ono kad mi radimo, a od plate nam uzimaju deo novca, kao bolje će oni to da nam sačuvaju od nas samih, za starost. Da mi to kojim slučajem ne potrošimo, pa da u starosti budemo jadni siromašni i gladni. Ne, ne dozvoljavaju to oni koji brinu o nama u Zemlji čuda. E sad, oni to nama čuvaju do određenih godina naše starosti ili radnog staža, pa nam dele kako kad i koliko ima, dozirano, da ne preteramo. Nikako se tu ne možete prejesti, obući kako valja, putovati. Pogotovu ne sve to u isto vreme. Taman posla. Pa matori su to ljudi. Da se sad pod stare dane blesave po banjama i brukaju nas, ajde Boga ti. Ne, ma brine naša vlast o svemu, nema šta.

          Eto sad je najnovije da ćemo da radimo do šezdeset pete godine, naravno ako budemo te sreće da dočekamo istu. Evo ja sam prva skeptična. Ja ako dočekam, radiću četrdeset jednu godinu. Zamislite moju sreću, kolike će pare oni meni da sačuvaju za starost. A tek unuci, ako ih bude bilo, nikako neće krenuti pogrešnim putem. Svaki dan će im počinjati vođenjem bake na posao. Tu će se upoznavati sa drugim unucima, a sve će to biti zlatna deca, jer se brinu o svoji starima.

          Nego, vrzma mi se ovih dana jedna gnusna misao, ne znam i koliko je pametna. Ako izglasaju taj zakon, da za koju godinu, prošetam gola do posla, pa da ako daju neku invalidsku. Em da krcnem koju penzijicu više, em da ne mučim unuke, omrznuće me deca bez veze.

          Vi znate da sam u ranijem mom pisaniju imala običaj da dajem besplatan savet. Evo ga. Ako želite da dočekate penziju, smišljajte originalan način. Ovo naravno važi samo za stanovnike  Zemlje čuda, jer nikad se ne zna. Vi taman u šezdeset šestu, a oni proglase do sedamdeset treće.

          U zdravlje!

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb